Inmormantarea este un eveniment pe cat de dureros si neplacut de organizat, pe atat de necesar. Din pacate, viata este un drum cu sens unic, iar finalul ei trebuie gestionat cu grija si demnitate. Moartea unei persoane apropiate este un moment dificil pentru oricine, iar indeplinirea formalitatilor aferente inmormantarii poate fi o sarcina dificil de dus la bun sfarsit.
In acelasi timp, respectarea tuturor indatoririlor existente in jurul acestui eveniment le poate oferi apropiatilor decedatului un lucru pe care sa se concentreze, astfel incat sa mai uite de durere. Printre formalitatile care trebuie sa fie respectate se regaseste si achizitia tuturor obiectelor care sunt necesare pentru inmormantare. Din acest articol, poti afla despre ce este vorba si care sunt acele obiecte indispensabile in cadrul ceremonialului.
Cuprins:
Alegerea obiectelor necesare pentru un decedat la inmormantare este o sarcina foarte importanta. Aceasta implica respectarea traditiilor, a credintelor religioase si a preferintelor familiei indurerate sau ale persoanei disparute. Desi lista poate sa varieze in functie de context, exista o serie de elemente esentiale, prezente in majoritatea ceremoniilor:
1. Sicriul
Sicriul este recipientul in care este asezat trupul neinsufletit, cu scopul de a fi transportat si inmormantat. Alegerea sicriului poate fi influentata de buget, preferinte estetice si traditii religioase. Exista o varietate de materiale disponibile, de la lemn clasic la metal sau plastic. Toate optiunile au avantaje si dezavantaje specifice.
2. Hainele
Decedatul este imbracat, in general, in haine curate si calcate. De cele mai multe ori se merge pe varianta unor costume elegante, simple. In unele familii, orientate catre latura religioasa, femeile necasatorite sunt inmormantate imbracate in rochie de mireasa. Sunt si cazuri in care decedatul isi alege hainele pentru inmormantare, inainte de disparitie.
3. Crucea
Simbol religios de importanta majora, crucea este prezenta in majoritatea ceremoniilor de inmormantare crestine. Ea se plaseaza la intrarea in capela sau in curtea bisericii, pe parcursul zilelor de priveghi. Ulterior, se instaleaza in fata mormantului, la cimitir, dupa ce este purtata pe ultimul drum de catre cei indurerati. Crucea este produsa, de regula, din lemn.
4. Florile
Florile sunt un mod traditional de exprimare a condoleantelor si de onorare a memoriei persoanei disparute. Aranjamentele funerare si coroanele clasice sau moderne, cum sunt cele disponibile pe Coroane Funerare Targoviste, pot fi aduse la inmormantare sau priveghi. Alegerea florilor poate fi influentata de anotimp, dar si de preferintele decedatului.
Pe langa aceste elemente esentiale, pot fi incluse si alte obiecte personale ale decedatului, fotografii sau obiecte religioase. Este important ca alegerea obiectelor sa fie facuta cu respect si consideratie pentru familie si pentru traditii. Daca te confrunti cu o astfel de situatie nefericita, poti lua legatura si cu o casa funerara care sa te ghideze in alegerea tuturor obiectelor necesare.
Ceremonia de inmormantare este un moment solemn, in cadrul caruia familia si prietenii isi iau ramas bun de la persoana plecata dintre noi. Pe langa sicriu, haine, cruce si flori, exista si o serie de obiecte traditionale care sunt incluse in ceremonie, cu scopul de a onora memoria disparutului si de a oferi sprijin celor ramasi in urma sa. Iata care sunt elementele indispensabile pentru ceremona de inmormantare, desfasurata la biserica si la cimitir:
1. Coliva
Coliva este un preparat traditional romanesc, produs din grau fiert, miere, zahar si nuci. Coliva are o semnificatie religioasa foarte importanta, simbolizand trupul neinsufletit al decedatului, precum si invierea sufletului. In cadrul ceremoniei, coliva este sfintita de preot, iar apoi este impartita participantilor ca simbol al comuniunii cu cel plecat si al sperantei in viata vesnica. Coliva poate fi comandata sau pregatita acasa, de rude ale familiei indoiliate sau persoane cunoscute ale acestora.
2. Colacii
Colacii sunt paini in forma de cerc, care se impart la inmormantare ca simbol al vietii vesnice si sperantei. Numarul de colaci poate varia in functie de traditia locala, dar de obicei se ofera cate un colac pentru fiecare persoana prezenta la ceremonie. Colacii pot fi simpli sau decorati cu diverse motive traditionale.
3. Vinul
Vinul este un alt element important al ceremoniei de inmormantare. De altfel, vinul simbolizeaza sangele lui Iisus Hristos si jertfa sa pentru mantuirea omenirii, fiind unul dintre cele mai importante simboluri religioase. Vinul este sfintit de preot si oferit participantilor ca simbol al comuniunii cu Dumnezeu si cu cel plecat dintre noi.
4. Lumanarile
Lumanarile aprinse sunt un simbol al credintei, al sperantei si al luminii divine. Ele sunt prezente in biserica si la cimitir, valoarea simbolica fiind aceea de luminare a drumului pe care sufletul celui mort il parcurge catre lumea de dincolo. Lumanarile pot fi asezate in jurul sicriului sau tinute de catre cei indurerati.
5. Icoanele
Icoanele religioase pot fi expuse la locul ceremoniei sau pot fi purtate de catre cei indurerati, ca simbol al credintei si sprijinului spiritual. Icoana Maicii Domnului este deseori prezenta la inmormantare, oferind o imagine a compasiunii si a mangaierii divine. Este important de subliniat ca icoanele sunt, de cele mai multe ori, asigurate de catre biserica la care este organizat priveghiul.
6. Alte obiecte
Pe langa cele enumerate mai sus, pot fi incluse si alte obiecte specifice traditiei religioase sau locale. De exemplu, in anumite regiuni, se ofera prosoape sau batiste participantilor la inmormantare, ca simbol al lacrimilor varsate pentru cel plecat. De asemenea, pot fi aduse fotografii ale decedatului, care se expun la locul ceremoniei.
Trebuie ca obiectele de la ceremonia de inmormantare sa fie aduse din timp la biserica, pentru a facilita desfasurarea slujbei. Obiectele trebuie sa fie curate si in stare buna. De asemenea, trebuie sa se tina neaparat cont de traditii si de obligatiile religioase. Se recomanda consultarea cu preotul, pentru a afla daca exista alte obiecte necesare in cadurl ceremoniei de inmormantare.
Mormantul este locul de veci, acolo unde persoana trecuta in nefiinta trebuie sa isi gaseasca odihna vesnica. Pe langa obiectele necesare la inmormantare si cele de care este nevoie pentru decedat, exista si o serie de elemente care se amplaseaza la mormant cu scopul de marcare a locului de veci si onorare a memoriei decedatului.
1. Monumentul funerar
Este o piatra prin care se marcheaza mormantul decedatului. Initial, se utilizeaza doar crucea din lemn, insa poate fi instalata si un monument funerar din piatra. Acesta este un tribut adus vietii si memoriei celui disparut. Monumentul poate fi simplu sau complex, in fucnctie de buget si preferinte. Pe suprafata sa, pot fi mentionate numele decedatului, data nasterii, data disparitiei si un citat cu semnificatie. De asemenea, fotografia decedatului apare deseori pe monumentul funerar.
2. Flori
Florile proaspete sau aranjamentele florale sunt aduse deseori la mormant ca semn de respect fata de persoana care a murit. Alegerea florilor se face, la fel ca in cazul celor folosite pe masa de priveghi, in functie de simbolistica culorilor si de preferintele decedatului sau ale celor apropiati.
3. Lumanari
La mormant, se aprind lumanari ca simbol al credintei, dar si cu scopul de a calauzi persoana decedata. In general, la mormant se folosesc lumanari cu ceara, in pahare din plastic sau sticla. Spre deosebire de cele de la inmormantare, care sunt simple, lumanarile de la mormant ar trebui sa fie lasate sa arda si dupa terminarea ceremonialului inmormantarii.
Recomandarea este aceea de a alege un monument funerar adaptat bugetului familiei indurerate. Chiar daca nu este complex sau foarte scump, acesta poate reflecta personalitatea persoanei disparute si ii poate aduce un omagiu frumos, semnificativ. Florile si lumanarile trebuie sa fie proaspete si duse la mormant cu regularitate.
In definitiv, mormantul este un loc special, unde ne putem conecta cu cei care au plecat dintre noi si unde le putem pastra amintirea vie. Prin alegerea cu grija a obiectelor amplasate la mormant, se poate crea un spatiu de reculegere si de omagiu care reflecta dragostea si respectul pentru persoana plecata dintre noi.
In concluzie, acestea sunt cele mai importante obiecte necesare pentru ritualul inmormantarii. Cu ajutorul echipei Coroane funerare Targoviste puteti rezolva rapid problema coroanelor si a florilor necesare in cadrul ceremonialului. Va asteptam cu oferte avantajoase si cu multa pasiune si dorinta de a fi alaturi de clientii nostri in cele mai grele momente. Alegeti sa colaborati cu o echipa tanara, empatica si deschisa!